RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS:

Az őstermelői igazolvány kiváltásának menete a tókörnyéki településeken:

Dózsa Márta falugazdász minden kedden 14-15 óráig a Gárdonyi Könyvtárban, minden csütörtökön 14-15 óráig az Agárdi Könyvtárban van.
1.
Be kell menni hozzá személyesen, vinni kell a személyi igazolványt, lakcímkártyát, adóazonosító kártyát, valamint ha szántóföldön és nem a saját kiskertben történik a termelés, akkor a szántóföld helyrajzi számát és a terület nagyságát is kérdezni fogja (nem kell hozzá külön okiratot vinni, elég, ha tudja az adatokat). 2000 Ft ellenében kiállítja az őstermelői igazolványt.
2.
A kiállított őstermelői igazolvánnyal, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával, adóazonosító kártyával, be kell menni az APEH-ba Székesfehérvárra, ott kiváltani egy adószámot. (Székesfehérvár, Mátyás király krt 4/B. Nyitvatartás: H:8-18, K:8-12, Sz:14-18, CS:8-12, P:8-11) Előre le lehet tölteni a nyomtatványt (12T101) a www.nav.gov.hu -n vagy az APEH-ben, helyben kitölteni.
3.
Az adószámmal és az őstermelői igazolvánnyal egy nyomtatványboltban /papírboltban (pl Gárdonyban a papírboltban) venni kell egy nyugtatömböt. (lehet venni számlatömböt is - ez arra kellhet, ha a vevő ÁFÁS-s számlát szeretne kapni az őstermelőtől)

KÉSZ
. Így már lehet árulni, évi 600.000Ft -ig adómentesen. Az őstermelői igazolványban van egy betétlap, oda be kell írni, hogy mennyi árut adott el adott időszakban az őstermelő. Ha nem éri el a 600.000Ft-ot éves szinten, akkor semmi dolga nincs a fent leírtakon kívül.

 

Kinek érdemes kiváltani az igazolványt ?

Akinek van főállása, vagy nyugdíjas. Mivel így nem kell semmilyen többletköltséggel számolnia, nem kell járulékokat fizetnie, azaz csak a fent említett egyszeri költséggel, illetve az egyszeri utánajárással kell kalkulálnia.

Miért érdemes kiváltani az igazolványt?

Így hivatalosan is árulhat minden termelői piacon/piacon. Mivel Dinnyésen minden hónapban lesz egy ilyen piac, hosszútávon biztosan megéri az egyszeri utánajárás és a pár ezer forintos befektetés. Több hasonló piac működik  a környéken, valamint Székesfehérváron is.