Bemutatkozás

A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző- és Turisztikai Központ Gárdony város Dinnyés településrészén, a Dinnyési Fertő madárvédelmi rezervátum szomszédságában elhelyezkedő kulturális központ.

A dinnyési Katolikus Templom oltalmában lévő épületegyüttes a régió legnagyobb, különleges akusztikával rendelkező szabadtéri színpadából, egy hangulatos központi fogadó épületből, és a jellegzetes, madárszárnyat formáló kapuépületből áll.

Feedek
Megosztás
2012. december 3.
Helyi termelői piac és kézműves vásár december 8-án

HELYI TERMELŐI PIAC és KÉZMŰVES VÁSÁR DINNYÉSEN már az ADVENT jegyében

december 8-án, szombaton  7-13-ig

A vásár közben népzene szól, adventi hangulatban – sok ajándékötlettel várunk mindenkit.

 

Akik itt lesznek:

Bódi Andrea – bodzaszörpök, lekvárok *Bernhard László – füstölt hús, kolbász *Buci Pékség – pékáru * Dakó Krisztián - tojás, házi tészta *Fenyvesi László – méz * Galambos „Bucka” Gyula –méz * Ispán József- tej, sajt, tejföl, túró * Kovács Szilvia - különleges lekvárok, zöldségkrémek, házi készítésű mosószappan, mosópor * Legeza József – almaecet, lekvár, csontból faragott tárgyak *Takács Györgyné- savanyúságok, lekvárok *Tischler Angelika – lekvárok *Török Gergő – gomolya-, parenyica- és érlelt félkemény sajtok

valamint

Blaskó Orsolya – gyógynövény szappanos * Borbás Eszter – ékszerkészítő *Farkas Cecília (CimóCumó)- kötött, horgolt, varrott ajándékok * Havasi Mária- keramikus * Horváth Zsuzsanna –gyöngyös * Nusserné Rékási Erzsébet - foltvarró * Simon Katalin – mézeskalács készítő

A gazdák és a szervezők szeretettel várnak mindenkit!

Bővebb információ: 30/901-1973

 

A piac fővédnöke: Klauszné Klement Mária

Együttműködő partnerünk: a Helyi Erőforrás Kft.

 

További alkalmak: 2012. január 12.  február 9. március 9.

„Több, mint piac” minden hónap 2. szombatján

2012. október 3.
HELYI TERMELŐI PIAC ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR OKTÓBER 13-ÁN, SZOMBATON

7-13 ÓRÁIG

Szüreti hangulatban, szép környezetben, barátságos gazdákkal, finom termékekkel!

A vásár közben népzene szól, a kicsiket gyerek játszó kuckó várja a nagyobbakat az Életművész Ifjúsági Egyesület sportos programja.

9:30-kor bábjáték gyerekeknek a Rece-Fice Zenebölcsi előadásában Lázár Ervin: A hazudós egér

10:30-kor Palócz Réka és Széplaki Zoltán műsora „Régi magyar és közép-európai muzsika” címmel

Délben a dinnyési néptáncos fiatalok szüreti felvonulása kezdődik

helyszín:

Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ

Akik itt lesznek:

Bódi Andrea – bodzaszörpök, lekvárok, Bernhard László – füstölt hús, kolbász, Boczkó Károly és Báki Mária – fűszernövények, chili, Buci Pékség – pékáru, Dakó Krisztián - tojás, házi tészta, Fenyvesi László – méz, Frühvald Györgyné – sütőtök, káposzta, sárgarépa, Galambos „Bucka” Gyula –méz, Heiden Andrea – fürjtojás, Kovács Sándor - csipkebogyó és bodza lekvár, szörp, Lukács Zoltán – facsemeték , Takács Györgyné- savanyúságok, lekvárok, Vécsei László- tej, sajt, Tabi János – virágpalánták …

valamint

Havasi Mária- keramikus, Nusserné Rékási Erzsébet - foltvarró, Simon Kati – mézeskalácsos, Blaskó Orsolya – gyógynövény szappanos, Solymosi Józsefné - levendulás termékekkel

A gazdák és a szervezők szeretettel várnak mindenkit!

Bővebb információ: 30/901-1973

 

A piac fővédnöke: Klauszné Klement Mária

Együttműködő partnerünk: a Helyi Erőforrás Kft.

 

További alkalmak: november 11.(vasárnap) december 8.

„Több, mint piac”

2012. szeptember 27.
HOGY LEHET KIVÁLTANI AZ ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNYT?

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS:

Az őstermelői igazolvány kiváltásának menete a tókörnyéki településeken:

Dózsa Márta falugazdász minden kedden 14-15 óráig a Gárdonyi Könyvtárban, minden csütörtökön 14-15 óráig az Agárdi Könyvtárban van.
1.
Be kell menni hozzá személyesen, vinni kell a személyi igazolványt, lakcímkártyát, adóazonosító kártyát, valamint ha szántóföldön és nem a saját kiskertben történik a termelés, akkor a szántóföld helyrajzi számát és a terület nagyságát is kérdezni fogja (nem kell hozzá külön okiratot vinni, elég, ha tudja az adatokat). 2000 Ft ellenében kiállítja az őstermelői igazolványt.
2.
A kiállított őstermelői igazolvánnyal, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával, adóazonosító kártyával, be kell menni az APEH-ba Székesfehérvárra, ott kiváltani egy adószámot. (Székesfehérvár, Mátyás király krt 4/B. Nyitvatartás: H:8-18, K:8-12, Sz:14-18, CS:8-12, P:8-11) Előre le lehet tölteni a nyomtatványt (12T101) a www.nav.gov.hu -n vagy az APEH-ben, helyben kitölteni.
3.
Az adószámmal és az őstermelői igazolvánnyal egy nyomtatványboltban /papírboltban (pl Gárdonyban a papírboltban) venni kell egy nyugtatömböt. (lehet venni számlatömböt is - ez arra kellhet, ha a vevő ÁFÁS-s számlát szeretne kapni az őstermelőtől)

KÉSZ
. Így már lehet árulni, évi 600.000Ft -ig adómentesen. Az őstermelői igazolványban van egy betétlap, oda be kell írni, hogy mennyi árut adott el adott időszakban az őstermelő. Ha nem éri el a 600.000Ft-ot éves szinten, akkor semmi dolga nincs a fent leírtakon kívül.

 

Kinek érdemes kiváltani az igazolványt ?

Akinek van főállása, vagy nyugdíjas. Mivel így nem kell semmilyen többletköltséggel számolnia, nem kell járulékokat fizetnie, azaz csak a fent említett egyszeri költséggel, illetve az egyszeri utánajárással kell kalkulálnia.

Miért érdemes kiváltani az igazolványt?

Így hivatalosan is árulhat minden termelői piacon/piacon. Mivel Dinnyésen minden hónapban lesz egy ilyen piac, hosszútávon biztosan megéri az egyszeri utánajárás és a pár ezer forintos befektetés. Több hasonló piac működik  a környéken, valamint Székesfehérváron is.

2012. szeptember 27.
AZ ELSŐ HELYI TERMELŐI PIACUNKRÓL

„Nem elég útra lelni, az úton menni kell!” Váci Mihály

Szeptember 8-án megtartottuk Dinnyésen az első helyi termelői piacot. Köszönjük a sok vásárlónak, hogy eljöttek és ezzel alátámasztották elképzelésünk létjogosultságát: szükség van a régi, hagyományos piacra. A további alkalmainkon is nagy szeretettel és egyre bővülő kínálattal várjuk az idelátogató tókörnyéki lakosokat.

október 13.

november 11. (ez kivételesen vasárnap, mivel nov.10. munkanap)

december 8.


Továbbra is várjuk őstermelők és kistermelők jelentkezését 40 km-es körzetből.

Bővebb információ: 30/901-1973

2012. szeptember 1.
ELSŐ HELYI TERMELŐI PIAC DINNYÉSEN

szeptember 8-án 7-12-ig

Jó hangulatban, szép környezetben, barátságos gazdákkal, finom termékekkel! A vásár közben népzene szól, a kicsiket gyerek játszó kuckó várja!

Garantáltan hazai őstermelők és feldolgozók, hazai termékek, reális árak várják a vásárlókat.


A kínálatból: zöldség, gyümölcs, savanyúság, lekvár, méz, füstölt húsok, pékáru, tej, tejtermék, kecskesajt, házi tészták, szörpök, fűszerek és sok más hazai finomság.

A gazdák és a szervezők szeretettel várnak mindenkit!

Bővebb információ: 30/901-1973

A piac fővédnöke: Klauszné Klement Mária

Együttműködő partnerünk: a Helyi Erőforrás Kft.

 

További alkalmak: október 13. november 10. december 8.

azaz minden hónap második szombatján!

„Több, mint piac”

2012. július 15.
ANNA NAPI FŐZŐVERSENY JÚLIUS 21-ÉN

Minden vállalkozó kedvű dinnyési és tókörnyéki csapatot szeretettel várunk az Anna napi főzőversenyre július 21-én. A verseny már nemzetközi lesz, egy francia csapatunk is lesz:) francia népi bogrács-étellel.

Főzőverseny részletei:
5 fős csapatok nevezését várjuk, a kedvenc népi bográcsételünk a cím, saját anyagból, eszközzel és gázpalackkal lehet főzni. 1000ft a szimbolikus nevezési díj, ezzel a rendezvény fellépőit támogatjuk. 15 kis kóstolójegyet árulunk csapatonként az érdeklődő vendégeknek, amellyel szavazni lehet az ételekre. A kóstolójegy egy pici adag étel kóstolására jogosít, aki leadja nálatok a jegyét, az kap egy kis adagot tőletek, majd szavazhat. A meghívott séfünk pedig szakmai szempontok alapján értékeli majd a műveket. A vándor fakanál díj a legjobb csapathoz kerül! 13 órakor lesz a tálalás és az eredményhirdetés. Egy jó csapatnév is kell majd!
Jelentkezni előzetesen: 30-901-1973

2012. július 13.
ANNA NAPI GYÜMÖLCSÜNNEP

JÚLIUS 21-én 10 órától ismét, immár harmadszor Anna napi Gyümölcsünnep a Központban.

Mindenkit szeretettel várunk! Lesz itt jó hangulatú kocsikázás Tóth Gyuri bácsival és a Dinnyési Táncosokkal, Zsongós kézműveskedés, gyümölcs és lekvárvásár, lekvárfőzés bemutató az Iglicés asszonyok jóvoltából, főzőverseny. A főzőversenyre 5 fős csapatokat várunk . (Jelentkezés 30/901-1973) A főzőversenyben mindenki lehet zsűri, aki kóstolójegyet vált. Döntsük el együtt, ki a legjobb csapat, azé lesz a vándor fakanál-díj!15 órától a Pákozdi Néptánccsoportok, az Abajka Citerazenekar és az Alcsútdobozi Cifrázók műsora. 16:45-kor tombolahúzás, 17 órától Olasz Etelka mesemondó egy órája (mesék kicsiknek- népmesék és nagyoknak - pajzán népmesék). 18 órától helyi borok kóstolója, bemutatója kóstolójeggyel, 19 órától a Folkmanushowk fergeteges táncbemutatója, majd táncház...

Csak ezen a napon megtekinthető kiállítás: a Fehérvári Csipkebokor Alkotókör vert csipke csodái

Egész nap gyümölcs-, lekvár-és kézműves vásár

Bővebb info:

http://www.gardony.hu/uj/htm/programok.php?id=5982

2012. július 13.
VIZES NAPKÖZIS TÁBOR DINNYÉSEN!

Július 16-20-ig vizes napközis táborra várunk 6-14 éves gyerekeket!

Bővebb info és jelentkezés: 30/901-1973

Részletek: http://www.gardony.hu/uj/htm/hirek.php?id=5980

2012. június 30.
KÉPES BESZÁMOLÓ A SZENT IVÁN NAPI RENDEZVÉNYRŐL

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki lelkes munkájával, odaadó segítségével hozzájárult a rendezvény sikeréhez!

Aki ott volt, nagyon jól érezte magát. Erről beszélnek a képek is.

Mesélőink, akik sok-sok mesével kápráztatták el a kicsiket és nagyokat egyaránt:

Kótiné Erzsike, Bencsik Éva, Nagy Ági, Olasz Etelka, Blazsovszky Helga, Gregus László, Berta József (Joci bá') és a SZAMIKO Társulat

Kézműves foglalkozásokat tartottak:

Elekné Csókás Anikó, Tóth Ica, Kövesi-Kluge Krisztina, Mezei Rátz Ferenc, Vida Erik

Az Iglice népdalkör asszonyai főztek, tombolával és lutrival készültek

 

Lehetett: ÍJÁSZKODNI- DOBÓKERESZTET HAJÍTANI- KARIKÁS OSTOROZNI

Volt itt: TÁNCHÁZ ÉS MUZSIKA

és persze TŰZGYÚJTÁS ÉS TŰZUGRÁS

és...Nemezsátor állítás, már 22-én. Külön köszönet Fenyvesi Lacinak és annak a kis csapatnak, akik eljöttek felállítani a sátrat. Jó munka volt!

A fotót Czeglédi Zoltán készítette http://www.viscoimages.com/

...és végül, de nem utolsó sorban köszönet a Dinnyési Baráti körnek a Szent Iván-naphoz elengedhetetlen tűzrakóhely építéséért:

 

Nagyon jól sikerültek a Szent Korona Szabadegyetem előadásai is! Sok érdeklődő jött el az ország különböző szegletéből meghallgatni a neves előadókat:

2012. június 7.
SZENT IVÁN NAP - ATILLA ÉS EURÓPA -ingyenes családi nap

"Csillag esik, föld reng: jött éve csudáknak!
Ihol én, ihol én pőrölyje világnak!"

2012. JÚNIUS 23. 10.00 órától

INGYENES - EGÉSZ NAPOS  CSALÁDI PROGRAM !


A Szent Korona Szabadegyetem nyílt napja :

ATILLA  és  EURÓPA - Atilla 1560 éve kegyelmezett meg Rómának!

Egész napos előadások Atilláról és a hunokról, "honfoglalás kori" leletek másolatainak kiállítása.

10:00-10:30 MEGNYITÓ

10:30- 12:00 Dr. BAKAY KORNÉL - Ázsiai hunok

12:15-13:45 BARÁZ CSABA Atilla sírja

13:45-15:00 EBÉDSZÜNET  - CZIPPÁN ISTVÁN - „Honfoglalás kori” kiállítása és

előadása gyerekeknek, felnőtteknek

15:00-16:30 GÁL PÉTER JÓZSEF - Kárpát-medencei Atilla mondák

16:45-18:15D Dr. HIDÁN CSABA - Hunok fegyverhasználata

18:30-20:00 Dr. VARGA TIBOR - Atilla és Európa

20:15-21:00 ZSOLNAI GÁBOR - Atilla mondák Nyugat-Európában

 

GYEREKEKNEK HAGYOMÁNYŐRZŐ FOGLALKOZÁSOK:

Kipróbálhatják a karikás ostor, a fokos használatát. Megszólaltathatnak kürtöt, táltosdobot.

„Honfoglalás kori” leletek másolatainak bemutatása: tarsolyok, hajfonat korongok, övek, íjak,  stb.

A NEMEZSÁTORBAN MEGHÍVOTT VENDÉGEINK MESÉLNEK óránként!

NÉPI JÁTSZÓHÁZ KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK!

GYÓGYNÖVÉNYGYŰJTÉS ÉS FELDOLGOZÁS -Tóth Krisztinával

BOGRÁCSBAN  FŐTT  ÉTELEK , amelyeket IGLICE NÉPDALKÖR asszonyai készítenek (vegetáriánus étel is lesz)

SZENT IVÁN NAPI KVÍZ ÉS TOMBOLA - az Iglice népdalkör szervezésében

EGÉSZ NAP KÉZMŰVES VÁSÁR

A TORDASI FOGYATÉKOS OTTHON MŰHELYÉBEN KÉSZÜLT TERMÉKEK IS MEGVÁSÁROLHATÓK!

***     ***     ***     ***     ****      ****

LEHET ÍJÁSZKODNI, DOBÓKERESZTET HAJÍTANI ÉS KARIKÁSOSTOROZNI !

18 ÓRÁTÓL ÉLŐZENÉS GYERMEK-ÉS FELNŐTT TÁNCHÁZ

21-ÓRAKOR  SZENT IVÁN ÉJSZAKAI TŰZGYÚJTÁS - TŰZUGRÁS !

Zenélés, közös éneklés.

***     ***     ***      ***     ***     ***

 

Helyszín: DINNYÉS (Velencei-tó) -Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ A dinnyési vasútállomással szemben - Gárdonyi Géza u. 25.

Térkép: https://maps.google.hu/maps/ms?msid=200026280276529563648.0004bffaf5c1ace6847e9&msa=0&ll=47.179154,18.567152&spn=0.008211,0.024548

Bővebb információ: 06-30-389-3091

www.szentkoronaorszaga.hu

 

A helyszínen olcsó szállási lehetőségek előre bejelentkezéssel - foglalás és információ :

Ludassy Zsuzsanna  06-30-901-1973